Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2019 20:42 - Защо сега можем да купуваме плодове през цялата година и каква е тайната на съхранението им?
Автор: mastino Категория: Новини   
Прочетен: 872 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Преди 1990 г., гражданите на България са се изхранвали с около 10,8% от произвежданата от тях селско-стопанска продукция.

Впоследствие през перестройката постепенно се наложи да внасяме плодове и зеленчуци за да покриваме нуждите на пазара си.

Фалираха бившите ТКЗС и АПК, а вследствие това и преработвателната промишленост, ползваща селско-стопанската продукция като суровина – зеленчуци, плодове, месо и др.

Никога не съм бил политически обвързан и затова не коментирам кой е бил крив и кой е прав в даден период от развитието ни. Който има глава на раменете си – вижда и разбира. Чакам демокрацията все още да се появи, но уви – всички я говорят, а тя не се вижда, освен за единици от управляващите по света.

След 2007 година се наблюдава повишаване производството на селско-стопанска продукция и покриване поне на малко от нуждите на страната и гражданите ни.

По обикновените граждани като мен стигнаха до заключението, че по-добре да си произвеждаш това, което можеш вместо да купуваш безвкусните плодове и зеленчуци. Много от младите не знаят истинския вкус на храната от домашно произведените зеленчуци,  плодове, меса и мляко.

В следващите редове ще се спрем как се съхраняват плодовете и зеленчуците в момента в България.

Домашните ябълки в България се съхраняват максимум до м. февруари всяка година, обаче виждаме и имаме възможност да ги закупим в магазините и на пазарите през цялата година.

Каква е тайната на съхранението?

Продавачите считат, че за по-дълго съхранение и привлекателен външен вид всички плодове в базите за съхранение следва да се обработват. Всъщност парафинът е един от тези химикали, които наистина се използват за тези цели, но само за опазването на зеленчуците, като за плодовете се използва дифенил. Този продукт е получен при рафиниране на петрол, който се използва за предотвратяване гниенето при зеленчуците и плодовете.

В САЩ и страните от ЕС, дифенилът е забранен за употреба, тъй като е един от най-силните алергени и канцерогени за … някои хора, но ние все пак живеем в България, а тук пазарът е огромен и неконтролируем …     

За да проверите дали ябълката, която сте закупили, съдържа тази химически продукт, потопете плода във вряща вода. След това извадете плода. Ако откриете мазен филм на повърхността му, имайте предвид, че ябълката е обработена с дифенил. Тази ябълка ще запази своя апетитен и привлекателен външен вид за много дълго време (дори и две години), тъй като дифенилът потиска в нея размножаването и растежа на микробите, причиняващи процеса на гниене.

Съвременната пластична медицина е способна да даде 30-годишен вид на 60-годишна жена, но това ще бъде само външен ефект – вътре в нея, тя ще си остане същата 60-годишна жена. Дифенил действа по същия начин. Отвън плодовете могат да изглеждат доста годни за консумация, а вътре в тях вече са започнали гниещи процеси с производството на опасен токсин за хората – патулин. Патулин е микотоксин, отрова, която има вредни свойства и се произвежда от различни бактерии по време на разпад. Симптомите на отравяне с това вещество при хора са като при остра токсикоза.

Помнете и не забравяйте, че дифенилът не се отмива от плодовете. Плодовете, третирани с дифенил, трябва да бъдат измити със сапун и вода и да се почистят от тях горната обвивка на кората. За да определите кои ябълки в магазина са третирани с дифенил, избършете с ръката кората на ябълката – ако тя е мазна, плодът е претърпял химическа обработка с този опасен за човека химикал.        

Пролетните зеленчуци и плодове са истински пътешественици. Пътуват понякога и хиляди километри, преди да ни отведат до магазина, а след това да стигнат до масата в къщи. Това разстояние, изминато от продукт, се нарича продукто-километри и е калкулирано в цената за сметка на качеството им.    

За да могат земеделските продукти безопасно да преодолеят това разстояние, те се третират с парафин. Парафинът е антикорозионно вещество с восъчен произход, което се използва и в козметиката при производството на вазелин. Ако парафинът се съдържа в кората на плодове или зеленчуци, такъв продукт може също да бъде опасен за здравето, но по-малко в сравнение с дифенила. 




Гласувай:
1



1. germantiger - ...
08.07.2019 20:46
здравей тъпак

БЪЛГАРИТЕ СА СЕ ИЗХРАНВАЛИ И ПРЕДИ ДА ИМА КОМУ ОНАНИСТИ, това си го пропуснал

Вие кому онанистите сте измислили Добруджа, направили сте Стара планина

Вие червените сте се изпикали и създали Черно море

Преди вас е нямало даже небе

Въздуха е червен, той е руски и български

Аспарух, Крум, Симеон – тях ги е нямало, защото не са били комуняги

Преди комунистите в България е нямало нищо, всичко е дело на руските българи
цитирай
2. radostinalassa - Не му обръщай внимание
08.07.2019 21:28
ГТ е надрусан.
цитирай
3. kolevdobri - Интересно мнение.
22.06.2020 01:29
germantiger написа:
здравей тъпак

БЪЛГАРИТЕ СА СЕ ИЗХРАНВАЛИ И ПРЕДИ ДА ИМА КОМУ ОНАНИСТИ, това си го пропуснал

Вие кому онанистите сте измислили Добруджа, направили сте Стара планина

Вие червените сте се изпикали и създали Черно море

Преди вас е нямало даже небе

Въздуха е червен, той е руски и български

Аспарух, Крум, Симеон – тях ги е нямало, защото не са били комуняги

Преди комунистите в България е нямало нищо, всичко е дело на руските българи

Подкрепям напълно това, което сте написали. Глад е имало само при комунистите, във времето на колективизацията. Дори и по време на войни, народът ни не е гладувал.

Не подкрепям обаче обръщението "тъпак". Не познавате човека, неговата философия, начин на живот и призвание. Бихте могли да имате много добър съюзник в идеите, които изповядвате, ако преди да давате квалификации, се запознаете, ако не лично, поне чрез публикациите, за какъв човек става дума. Извинете, ако съм ни наранил егото, но наистина си мисля, че врагът не е между нас, а там, между онези, които ни управляват. Нека да не си хабим нервите напразно. Те имат интерес ние да се мразим взаимно. Не им се връзвайте на номерата. Успех!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mastino
Категория: Новини
Прочетен: 361899
Постинги: 194
Коментари: 583
Гласове: 269
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930