Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2019 19:26 - Генетиката предполага, а епигенетиката разполага!!! - Част втора.
Автор: mastino Категория: Новини   
Прочетен: 1388 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Как влияят на човека пестицидите?

Изследвахме ефекта на въздействие на пестицидите върху образуването на плода по време на бременност, както и как впоследствие това се отразява върху възрастния организъм. Нашето най-ново проучване показа, че при бременни женски животни, на които към храната са били добавяни пестициди, обичани от фермерите по целия свят, са се родени мъжки потомци с рязко намалено количество сперматозоиди или обикновено стерилни. Патологичните ефекти на пестицидите се проявяват за четири поколения напред. Същият ефект химикалите произвеждат върху хората.

Едно от вашите последните изследвания показва, че детските обиди също се отпечатват върху гени?

Наистина, получените в детството обиди, не само остават дълго време в паметта и подсъзнанието на възрастен, но могат да окажат и сериозно въздействие върху неговите гени и фенотипа на клетките. В този случай наблюдавахме трансформацията на гена NR3C1, който играе важна роля във физиологичната реакция на организма при стрес (засяга хипоталамусната, хипофизната и надбъбречната функция).

Мутациите на този ген могат да доведат до развитието на различни психопатологии, като промяна на личността, известна като "погранично състояние". Проучването включваше 200 пациенти, които или бяха вече депресирани, или приближаваха граничното състояние между невроза и психоза.

При тези от тях, които в детството си са били жертва на насилие, метилирането (модификация на ДНК молекулата) на гените беше по-изразено. Резултатите от изследването позволиха за пръв път да се установи връзката между лошото отношение в детска възраст, метилирането на гена, дисфункцията на психиката и в резултат на това появата на психично разстройство.

Но ако епигенетиката говори за това, че образованието и начинът на живот се отразяват на генетично ниво, може ли самият човек да коригира отрицателните епигенетични мутации, предавани и получени по наследство?

Колкото повече изследвания се извършват в тази област, толкова по-очевидно е, че съдбата се формира предимно от поведението на самия човек. Това се потвърждава и от факта, че с хода на живота близнаците имат ярко изразени външни различия.

Близнаците братя и сестри, първоначално близки и с идентичен генетичен код, имат различен епигенетичен профил, който се формира под влияние на индивидуално преживявания живот. С възрастта се увеличава ДНК метилирането, което обяснява различните особености на тялото, различни усложнения, които могат да се наблюдават при възрастни близнаци. Освен това трябва да се отбележи, че толкова по-голяма е разликата, колкото по-голямо е разстоянието между местата им на пребиваване, т.е. колкото повече се различават условията в техния живот.

Оказва се, че променяйки навиците си, променяме съдбата си?

Можете да промените всичко: вашата конституция, вашият метаболизъм, вашата личност. За разлика от относително стабилната генетична информация, епигенетичните "тагове" при определени условия могат да бъдат обратими. Противно на твърденията на биофаталистите, нашият живот не е напълно предопределен от наследствеността.

Да, същестувва биологична съдба, генетична програма, която контролира тялото и психиката, но почти всичко това е в ръцете ни. Промяната на начина на живот става началото на биохимичните трансформации, които радикално променят както човека (личността), така и потомците.

Но, а мързеливи, може ли да подобрят себе си, като се свържат с лекарите?

В тази сфера има много големи перспективи, но тя едва сега започва да се развива. Обикновено стратегиите за редактиране на епигеноми включват използването на CRISPR или TALE системи. И двете се състоят от бактериални клетъчни компоненти и могат да бъдат програмирани да доставят на епигенома модифициращ ензим към специфични гени. За инактивиране на целевия ген се използва такъв ензим като ДНК-метилтрансфераза.

От друга страна, целевият ген може да бъде активиран чрез доставяне на хистон ацетилтрансфераза към него. Активно се развива оптоепегенетиката, с помощта на която е възможно да се въведат епигенетични промени. За целта се използва светлинно активиран протеин криптохром-2 (Cry2). Под въздействието на светлината молекулата му се променя и се свързва с помощния белтък CIB1, като доставя ензима на целевия ген с помощта на системата TALE. Тази процедура отнема не повече от 30 минути.

Нови високо прецизни методики позволяват добавянето и премахването на епигенетични етикети върху специфични целеви гени. Но всички тези средства все още не се прилагат върху хората - те все още преминават лабораторни тестове.

Ще бъде ли възможно в бъдеще да се премахнат отрицателните генетични "тагове", да се спре старението и да се увеличи продължителността на живота?

Сигурен съм, че тайната на дългия живот е скрита в епигеномите на клетките им. Молекулярно-биологичните превключватели засягат така наречената програма за удължаване на живота, която на практика я има във всички организми, от дрождите до хората. Тези програми, ако са включени, позволяват на някои от нас да се съхранят здрави и енергични до дълбока старост.

Сега тази тема се проучва активно. Що се отнася до удължаването на живота, има един много показателен пример: пчелата-работничка живее шест седмици, а царицата (пчелата-майка) живее шест години. При пълна генетична идентичност те се различават само в това, че бъдещата пчела-майка по време на развитието се храни с пчелно млечице няколко дни повече от нормално работещата пчела.

В резултат на това при тях се формират различни епигенотипи и се получава такава колосална разлика в продължителността на живота. Разглежда се и епигенетичната природа на заболяванията (напр. Рак, диабет и др.) и се търсят нови методи за тяхната превенция и лечение. Ако е възможно да се изследват и опознаят молекулярните епигенетични механизми на заболяванията, свързани с възрастта, ще бъде възможно успешно да се противодейства на тяхното развитие.

Какви перспективи за човечеството разкрива епигенетиката?

Времето за господство на генетиката свърши. Ние сме на прага на формирането на ново биологично мислене в процеса на преход към пост-геномно общество. Всички геноми на клетките са едни и същи, след като сте изучили и опознали един от тях, можете да разберете всичко. Но у всеки човек има хиляди различни епигеноми.

Когато се проучи цялото им разнообразие, ще се отворят безпрецедентни перспективи за нови изследвания и методи за лечение за широк спектър от заболявания, вариращи от психични разстройства до ХИВ, и онкология. В крайна сметка, епигенетиката ще бъде в състояние да изпълни това, което генетиката не може да направи - да завърши биомедицинската революция на 21-ви век.

Превантивната (профилактичната) медицина, онкологията, педагогиката, психологията, психиатрията, геронтологията, еволюционната биология – всички тези отрасли са подложени на силното влияние на законите на епигенетиката и тяхното развитие зависи пряко от откритията в тази област.




Гласувай:
3



1. kolevdobri - Какво разбрах от статията?
13.02.2019 13:11
По възможност, бъди пчела майка. Ще се храниш с пчелно млечице, за разлика от робите, които ще ядат каквото там им дадат. Сега разбирам, защо на никой в тази държава не му се работи. Всички искат да са пчели майки. Само каква разлика в продължителността на живота, а! Има едно изречение: "Можете да промените всичко". Може ли да се промени определената височина на всеки един от нас? Може ли жените да са с дълги крака, с добре оформени дупета и фантастични цици? Може ли мъжете да изглеждат като натурални бодибилдери с "патки" по 20-25 сантиметра? Ей, ако можеше...Нямаше да има кой да рине лайната на кравите и прасетата по селата. Всички щяхме да сме съвършени и нямаше дори да го знаем, защото няма да има нещо по-лошо от нас, с което са се сравняваме. Добре написана статия! Плюс от мен.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mastino
Категория: Новини
Прочетен: 352085
Постинги: 194
Коментари: 583
Гласове: 269
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031