Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.07.2019 20:58 - Как се обработват ябълките, другите плодове и зеленчуци преди да ги консумираме?
Автор: mastino Категория: Новини   
Прочетен: 1156 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Тъй като живеем в страна, където климатът не позволява във всички региони отглеждането на плодове и зеленчуци през цялата година, нашите предци отдавна са ги обработвали за зимата под формата на консервиране (те ги осолявали, подслаждали и накисвали в дървени бъчви). Но съвременните търговски връзки днес ви позволяват да видите пресни плодове и зеленчуци през цялата година на рафтовете на магазините. Но дали те са толкова полезни, колкото си мислим?     

Пресни и свежи краставици, домати, сладки пиперки, ябълки, круши, банани, киви, портокали, грозде (извън сезона им) – всичко това се донася от чужбина в незрял вид. Често процесът на съзряване протича в специални газови камери. Например, банани, които виждаме жълти, в повечето случаи преди няколко дни са били зелени, но обработени по химически път узряват дори  и за броени часове, вместо да зреят за няколко месеца при естествени условия. А с помощта на газовата камера, те узряват за 4 до 9 дни. Газовата камера се загрява до температура от 18 ° С, влажността в камерата се поддържа на 90% и се пуска „бананов газ“ – смес от азот и етилен. Етиленът е химично съединение, което е фитохормон, който прави плодовете да растат и узряват. В плодовете, които узряват в газовата камера, няма нищо вредно, но има и малко полезно, защото витамините в плодовете и зеленчуците се образуват при взаимодействието им със слънчева светлина, а слънцето не свети в газовата камера. Но понякога бананите на пазара са свежи и безвкусни – това е първият знак, че технологията е била нарушена, за да се ускори процесът на зреене до 10-12 часа с увеличаване на дозата на газа. Това е така защото купувача не чака, а иска търсената от него стока на момента.

Ябълки

Без каквато и да е преработка в избата те могат да отлежават дори и до месец февруари, а в магазините те се продават през цялата година. Оказва се, че някои сортове ябълки се втриват с тънък слой восък преди съхранение – смес от парафин, восък и сорбинова киселина. Това покритие придава на плода лъскав блясък и ви позволява да го съхранявате за почти две години.  За да се отървете от восък, трябва да закупите специални почистващи препарати за плодове и зеленчуци, или да ги почистите с мека четка с гореща вода за няколко минути или да обелите кората или обвивката им. Също така, ябълките се напръскват с дифенил. Дифенил – въглеводородът е продукт на рафиниране на нефт, забавя процесите на гниене на плодове и зеленчуци, е силен алерген, забранен е в САЩ и страните от ЕС заради канцерогенността си.      

Дифенил няма цвят, мирис или вкус, поради което хората не го виждат или чувстват и поради това често не мият плодове. Дифенил полепва по ръцете ни и попада в тялото ни заедно с плода. Обработените плодове изглеждат свежи, но вътре в тях може вече да са започнали гнилостните процеси, което означава, че в тях вече е наличен опасния токсин – патулин.   Патулин – микотоксин, произведен от различни видове плесени, има мутагенни свойства, при животни и хора може да предизвика остра токсикоза. Ако кората на ябълката е лепкава и хлъзгава при допир, това означава, че плодът е третиран с дифенил. Дифенилът не се измива с вода, като тези плодове трябва да се измият със сапун и да се обели кората им преди консумирането им. Така се третират и цитрусовите и други наши плодове. Но дори ако в плодовете и зеленчуците не се втрият или напръскат с нищо, то в складовите бази се запалват специални димки. Изпускащият се дим съдържа фунгицид, който предпазва плодовете и зеленчуците от патогените, предизвикващи гниене, краста и мана. В проветриво помещение фунгицидът се изпарява бързо и остатъците се измиват с вода, така че не е съвършенно опасно за здравето на хората.     

Впоследствие зеленчуците и плодовете, които не са преработени химически, могат да причинят по-осезаемо увреждане на организма ни, ако в тях се развият гниене и плесен. Ако пресните плодове и зеленчуци се съхраняват в складове, които не са защитени от плъхове (основните носители на инфекция), те могат да станат източник на йерсиниоза. За да се предпазите, поставете зеленчуците в продължение на 10 минути в слаб разтвор на оцет или сол, след това изплакнете с вода. След това лечение бактериите на йерсиниоза ще умрат.

Гроздето по време на транспортирането се съхраняват с помощта на таблетки калиев метабисулфит, като те се разпределят равномерно на дъното на кутиите под хартията. На въздуха таблетките реагират с кислород и излъчват серен диоксид, антисептик и антиоксидант, който "фумигира" гроздето. Фумигацията е метод за контрол на вредителите, при който пространството (складовото помещение или транспортното средство) се изпълва изцяло с газообразни пестициди /фумиганти/ за да се унищожат. Опитът е противоречив и показва, че пестицидите почти никога не решават проблемите на 100 %. Те се  използват като допълнение към доброто съхранение и висока хигиена. Също така хартиените опаковки могат да бъдат обработвани с фунгициди, което позволява да се намалят загубите пет пъти.        

Плодове

Черно и червено френско грозде, цариградско грозде, малини, боровинки, къпини веднага след прибиране на реколтата се охлаждат до точката на замръзване, след което се поставят в контролирана атмосфера, където могат да се съхраняват от две седмици до два месеца. Без изкуствено охлаждане и специални средства плодовете се съхраняват не повече от 12 часа. В някои страни обаче плодовете се облъчват с радиация в микродози, което прави възможно удължаването на срока за съхранение за още една седмица. Тези технологии са известни от стотици години и широко се използват в Китай и Съединените щати, но не е доказано, че този начин е безопасен за хората в дългосрочен план. Червените, черни боровинки и др. плодове могат да се съхраняват в хладилника от 10 месеца до една година.     

Краставиците не се съхраняват дълго време, животът им е 2-3 седмици, в складово помещение с регулирана атмосфера – не повече от 40 дни. За удължаване на срока на годност, те се третират със смеси от минерали, покриват се със слой нишесте и се опаковат индивидуално в пластмасова опаковка (което е проблем защото при рипса на въздух води до образуване на диоксиди). Краставиците могат също така да се обработват и с парафин. Той създава невидим филм върху краставиците, който не позволява да се отделя влага от тях. Краставиците, третирани с парафин, могат да останат сочни и пресни за дълго време, но самите парафини, които остават върху кората, могат да бъдат опасни. Половин година е критичен момент за краставица, дори и третираният с парафин плод започва да се развяля. Преди да купите краставица, опипайте я близо до заострената част (не към мястото за откъсване) и ако е мека, това означава, че тя е стара и няма никакви витамини, вкус или миризма в нея. Прекарайте ръката си върху краставица, ако шиповете са меки, тънки и могат да бъдат изтрити с длан, тогава можете да си купите и изядете краставица. Ако шиповете са груби и кората е тъмнозелена, може да е била отглеждана с помощта на химикали.  

Картофи

Един от най-популярните кореноплодни култури в България е картофът. За борба с фитофтороза, те се напръскват с меден оксихлорид, бордоска течност, зинеб, каптан и други лекарства. След това картофите се събират, изсушават, охлаждат се и се складират за съхранение. През пролетта, когато картофите станат набръчкани и се подготвят да покълват се третират с  нискотоксични химикали, които впоследствие се разпадат на нискотоксични други такива. Въпреки това, най-ефективното средство за покълване е излагането на ниски дози радиация. Картофите, отглеждани без химикали, ще бъдат плътни и устойчиви, а тези с много нитрати и пестициди ще бъдат гладки, равномерни и меки. Ако при натискане с нокът върху картофа се чуе хрускане, това означава, че в него няма пестициди. Ако ноктите навлизат тихо в картофа, както все едно в памук, това означава, че картофите се отглеждани с азотни и минерални торове. Не купувайте зелени картофи, той съдържа соланин, който е много токсичен, дори и в малки количества. Той се появява в клубените, ако картофите са дълго са стояли под слънцето или на задушливо непроветриво място.     

Моркови

Морковите са слабо защитени и трудно се съхраняват, затова се прилагат механични и химични методи на защита.

Механични:

-         покритие (накисване в разтвор от тебешир и сушене);

-         глина (морковите се потапят в глинена каша и се сушат).

Химичните методи включват третиране със смеси на основата на глицерин, парафин с добавяне на антисептици (бензоена киселина, серен диоксид). Морковите също могат да се съхраняват в пясък, смесен с дървени стърготини, и разтвор на индол (безцветно вещество, получено от нафталинови смоли) или други антисептици.     

Домати

Доматите се събират от клонки, когато са все още зеленикаво-бели, за лесно транспортиране и по-дълъг срок на годност. За да се борите с фитофторозата, след като ги събере, следва да се загряват в продължение на няколко часа при температура около 40 ° С. Те узряват под въздействието на етилен точно преди прилагането. В контейнери със специален газ, който прониква в зеленчуците, доматите стават червени, но не узряват - те просто променят цвета си поради химическа реакция на нивото на пигмента, като остават незрели. Тази реакция добавя към доматите вещества, които разяждат меките тъкани на тялото, причинявайки усещане за парене. Затруднението е, че усещате подобно парене и от доматен сок, който се отглежда по всички правила - вследствие обикновените плодови киселини. Обикновено, колкото по-дебела е кората на доматите, толкова повече нитрати се съдържат в тях. А също така, ако доматът има ярки плътски и бели ивици, това означава, че в него има много нитрати, и ако доматът е яркочервен както вътре, така и отвън, то съдържанието на нитрати в него съответства на нормата.      

Пестициди и др. химикали

Използването на химикали е единственият начин да се запазят растенията и да се прибере реколта. Ако използвате нитрати в норма, те няма да причинят вреда на човешкото тяло. Но много безскрупулни производители използват торове в количества, многократно по-високи от всички норми. Това им е от полза, зеленчуците растат бързо и до тях не се докосват никакви вредители (защото и те си пазят животеца). Гъбичките най-бързо засягат нитратните зеленчуци под формата на тъмни петна, така че ако видите тъмни петна върху зеленчуците, това е първият признак, че зеленчуците се отглеждат с помощта на нитрати. За да си купите зеле без нитрати, първо докоснете кочана, здравото зеле трябва да има плътни листа, а основата на листа не трябва да е с дебела дръжка. Нитрати - това не е най-лошото нещо, което може да се намери в зеленчуците и плодовете. Много по-лошо е, ако пестицидите останат в плодовете (зеленчуците с пестициди почти не се развалят и не гният).        

Пестицидите са химикали, които унищожават плевели, насекоми, патогенни гъби и други вредители. При хора чрез високи дози, те предизвикват алергични реакции и причиняват натравяне. През годината изяждаме около шепа химически торове, в едно с консумираните от нас зеленчуци и плодове. По правило всички торове и пестициди трябва да бъдат напълно разложени и изпарени от повърхността на плодовете и зеленчуците, докато плодовете узреят. Но тъй като опитът и практиката доказват, не всеки се съобразява с нормите и правилата за използването на химикали и в резултат на това сме в опасност, затова трябва внимателно да избираме и купуваме зеленчуци и плодове от рафтовете на магазините.

За да се предпазите от закупуване на нестандартни и некачествени продукти, запомнете следните прости правила:


1.     Помолете продавача за сертификат и декларация, за да разберете къде се отглеждат предлаганите от него плодове и зеленчуци;

2.     Почувствайте ябълката, ако кората е лепкава и хлъзгава, което означава, че плодът е третиран с дифенил. По-добре е тази ябълка да се измие със сапун и да се обели;

3.     Ако доматът е яркочервен както вътре, така и отвън, тогава количеството на нитратите в него не надвишава нормата и колкото по-тънка е кората, толкова по-безопасен е зеленчука;      

4.     Когато купувате краставици, обърнете внимание на шиповете, ако те са меки, тънки и лесно могат да бъдат изтрити с дланта на ръката си, тогава в него няма нитрати;

5.     Ако краставицата е мека и без мирис, това означава, че най-вероятно няма витамини и хранителни вещества, останали в нея;

6.     Ако бялото зеле е плътно и здраво, а листата му не са дебели в основата си, то в него почти няма нитрати;

7.     Не купувайте картофи със зелени петна, което означава, че те  съдържат соланин, който е токсичен за организма ни;

8.     Преди да купите, натиснете картофа с плоската част на нокъта си и ако чуете хрушене, това означава, че в него няма пестициди и т.н. …




Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mastino
Категория: Новини
Прочетен: 362714
Постинги: 195
Коментари: 585
Гласове: 271
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930