Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2021 12:51 - Алергията е грешка на имунитета! – Част 1
Автор: mastino Категория: Новини   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Класическото определение на алергията гласи, че тя е „свръхчувствителност на имунната система“, но би било по-точно да се каже - „погрешна реакция на имунната система“. Именно в този смисъл се говори за  алергиите - грешка.

В наше време, едва ли е възможно да се намери човек, който не е чувал нищо за алергии. Уви, под една или друга форма това заболяване се среща много често. За съжаление дори самите страдащи от алергии нямат представа от какво точно страдат.

Абсолютно безвредни на пръв поглед вещества: прах, кожни люспи, храна, цветен прашец - се възприемат от имунната система като най-лошите врагове, което е придружено от бурна реакция, която унищожава тези безвредни вещества и в същото време уврежда клетките и тъканите наоколо, което може да доведе дори до смърт. Пример за такъв свръх отговор на организма е така наречената „цитокинова буря” при настоящата пандемия от Ковид-19, където организмът на тежко болни се самоунищожава самичък (имунната система възприема почти всички свои клетки като чужди).

Алергиите може да се класифицират до безкрая по различни признаци и видове. Има класификации, според механизма на развитие на реакцията и скоростта, според симптомите, според тежестта, според алергените. Но е много по-интересно да се разберат и дадат отговори на обикновените традиционни въпроси, според нас, а именно : "Кой е виновен?" и "Какво да правя?" 

За появата на тази болест е виновна ... съвременната цивилизация. По времето, когато човек е бил много по-близо до природата, никой не е чувал за алергии - тогава хората са били заети с по-належащи въпроси - например къде да се намери храна и как да не се отрови от нея. Нивото на хигиена, дори като се вземат предвид римските акведукти и руските бани, беше, честно казано, много по-лесно. Никакви антибиотици, никакъв хладилник, а термичната обработка на храната  се е  използвала основно за улесняване на дъвченето, отколкото за стерилизация. При почти всички, от селяни до крале, са имали бълхи, въшки, глисти и цял набор от други паразити (всичко е като в природата - опитайте се да намерите лъв без бълхи в африканската савана). За имунната система подобна ситуация е била нормална, дори ако е невъзможно да се отървем от безкраен брой паразити, поне техният брой и разрушителната им активност могат да бъдат контролирани.     

Алергията е благодатна ниша за шарлатани. До скоро се считаше, че алергията е почти нелечима, като може да се постигнете само състояние без симптоми, ремисия. Официалното становище на медицината е, че тези, които обещават да излекуват напълно алергиите, са нечестни лекуващи. Никакви хранителни добавки, медикаменти, билки или лазерни устройства, които „прогонват паразитите“, не могат да помогнат за това. Никакви „революционни технологии“ с използването на мумийо и други биологични екзотики не съществуват. Учените работят върху този проблем и вече има решение.

Много от лекуващите ни, не разграничават непоносимостта към храни.

Следва да се разграничат хранителната непоносимост (ХН) от хранителните алергии (ХА).

Хранителната непоносимост е комплекс от симптоми, причинени от употребата в храната на продукти, на които организмът не реагира адекватно. Причините за хранителната непоносимост могат да бъдат много:

-         стомашно-чревни заболявания;

-         токсични свойства на продуктите;

-         използването на храни, които причиняват отделянето на хистамин (яйчен белтък, раци, ягоди, домати, шоколад, ананаси, фъстъци);

-         ядене на храни, които съдържат много хистамин и подобни активни вещества (червено вино, салам, кетчуп, патладжан, банани, твърди сирена);

-         прием на лекарства, които потискат хистамин-разграждащите ензими и др. Във всеки случай хранителната непоносимост не се причинява от нито един от четирите типа реакции на имунна свръхчувствителност и не е свързана с алергии. Въпреки това, някои "диагностици" представят хранителната непоносимост като истинска причина за алергични прояви и я диагностицират с помощта на тестове за имуноглобулин G, тестове с неутрофили, еритроцити и др. Междувременно хранителната непоносимост е отделна (освен това рядка) патология, която не се открива с тези тестове.

За този контрол имаме пълноценно, специализирано звено на имунитета: еозинофили, мастоцити, базофили, лимфоцити, свързани със специална система от рецептори и сигнални молекули, а така също и молекули с бърза реакция (най-известният от тях е хистаминът ), и всичко това се случва с участието на имуноглобулин Е (IgE). Какво прави тази система в условията на модерната, обсебена от хигиената цивилизация, когато присъствието на паразит в тялото, както и сериозна инфекция, са доста редки ситуации?     

Разрешаване на ситуацията „Кой е виновен?“ и „Какво да правя?“ занимават лекарите и учените, работещи в рамките на хигиенната хипотеза - доста ново направление в имунологията. Изглежда, че ако повишаването на нивото на хигиена и избавянето от паразити причинява увеличаване на алергиите, то тогава, за да го излекувате, е достатъчно да спрете да се миете и да започнете да ядете немити плодове и зеленчуци, и полупечено месо за да се заразите с хелминти . 

            Звучи съвсем логично, въпреки че резултатът ще бъде далеч от очаквания: при наличие на алергия вероятността за „преквалификация“ на имунната система чрез намиране на подходящата активност за нея е малка, но рискът от отравяне и влошаване хелминтозата е много висок. Независимо от това вече се провеждат множество клинични проучвания за лечение на много тежки случаи на алергия чрез заразяване на пациент с модифицирани (за по-голяма безопасност) живи хелминти. Освен това резултатите от тези тестове изглеждат много обещаващи.    

Но все пак има по-приятни и безопасни начини. Първото нещо, което ви идва на ум, когато споменавате алергии, е праха. Той е не само силен алерген, но служи като среда за страховитите врагове на алергичния човек - акари в домашния прах. Ето защо е важно да намалите максимално броя на вълнените, порести и окосмени повърхности в къщата, като:

-         премахнете килимите;

-         заменете завесите с щори;

-         подмените възглавниците и одеялата от пух и пера с такива от синтетични материи;

-         правете мокро почистване поне веднъж на седмично и др.      

            Прахът обаче е важен, но не единственият фактор. Хранителната диета има сериозно влияние за проявата на алергии. Полезните бактерии в червата са в състояние да ядат и да разграждат някои от алергените, те също така дават на имунната система постоянни сигнали за намаляване на нивото на реакция - „толерогенни сигнали“, и тези сигнали работят не само в храносмилателната система, но и на нивото на целия организъм. Така че, всеки от нас следва да знае, че чрез коригиране на ситуацията в стомашно-чревния тракт (СЧТ), е възможно да се намали алергичният конюнктивит или ринит. Впрочем, не трябва да се занимавате и разчитаме на рекламите за магическите кисели млека и хранителни добавки, а понякога е достатъчно просто да увеличите количеството „жива“ храна: сурови зеленчуци и плодове, млечни продукти.    

В основата на всеки тип реакция се основава на неадекватен отговор на имунната система: вместо да защитава тялото, тя унищожава собствените си тъкани и клетки. Първият контакт с алерген причинява образуването на голям брой IgE антитела (по-рядко IgG4). Тези антитела са фиксирани върху мастоцитите и базофилите. Когато алергенът влезе в тялото за втори път, антителата на клетъчната повърхност го разпознават, клетките се активират и отделят огромно количество молекули, които причиняват симптоми на алергия и увреждане на тъканите около мястото на контакт с алергена - хистамин, хепарин, серотонин, тромбоцитно-активиращ фактор, простагландини, левкотриени и др.      В зависимост от това кои молекули преобладават и колко от тях са изхвърлени, се развиват различни прояви на алергии: от сърбеж и хрема до затруднено дишане (астма) и дори анафилаксия, например под формата на оток на Квинке.     

Друг важен фактор е климатът. Най-лошият вариант за страдащите от алергии е студен, ветровит и влажен климат. Най-доброто е сухо и топло, с малко количество буен тропически растеж. Ето защо пътуването до морето е чудесен вариант. Солената морска вода помага за облекчаване на кожните алергии, а слънцето задейства друг механизъм на толерантност, свързан с витамин D, повишено нагряване на кожата и регулаторните Т клетки.  Случва се така, че две седмици морска ваканция за страдащите от алергии са достатъчни, за да „издържат“ с по-малко прояви на алергии цяла година до следващото лято. При тежки случаи можете да помислите за смяна на климата. Това обаче не винаги помага и медицинските аспекти нямат нищо общо с това. Например австралийското правителство, през годините на заселване на пустинните и полупустинните територии на континента, целенасочено изучава статистиката за алергиите.     Оказало се, че тези места, поради липсата на алергени (растения и животни) и почти нулева влажност, са само подарък за страдащите от алергии. След заселването на териториите, обаче ситуацията се променя - хората бързо се снабдяват с алергени, изграждат се оранжерии с буйно цъфтящи растения, създават напоителна система и прибират в къщи домашни животни.   

            Друг универсален съвет е да се спре напълно самолечението с антибиотици. Тези лекарства трябва да се приемат само според указанията на Вашия лекар. Самостоятелно намаляване на дозата и продължителността - и вие вече можете да отглеждате колония от резистентни бактерии, оцелели в частичен непълен курс на лечение с антибиотика. Те ще устоят на нормалната микрофлора, ще намалят нейните толерогенни сигнали, причинявайки алергии. Напротив, използването на антибиотици при всяко „кихане“ ще доведе до потискане на полезната микрофлора и появата на устойчиви на антибиотици щамове - най-упоритите и вредни.   

Както можете да видите, има много фактори, които могат да причинят алергии. За да намалите проявите им, трябва да намалите контакта с алергени, но как да определите какво точно причинява алергичната реакция?
Следва продължение!



Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mastino
Категория: Новини
Прочетен: 360355
Постинги: 194
Коментари: 583
Гласове: 269
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930