Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.10.2021 21:34 - Дали и защо лъжат термометрите, и кога температурата не трябва да се сваля?
Автор: mastino Категория: Новини   
Прочетен: 1296 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 25.10.2021 23:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Температура от 36,6°C е общоприета в света норма и ако термометърът показва по-висока или по-ниска стойност, значи нещо не е наред с Вашето здраве. The Village попита експертите защо се променя телесната температура, дали това винаги е признак за неправилно функциониране на организма и кога следва да се притесняваме.

Каква е нормалната температура на човешкия организъм?

Общоприетият стандарт за температурата на човешкото тяло от 36,6°C се е появил през 1868 г. Той е въведен от германският лекар Карл Райнхолд Август Вундерлих (Carl Reinhold August Wunderlich), който измерва температурата на 25 000 пациенти. Оказало се е, че 36,6°C градуса е „средната стойност за лежащите в болницата“. Близо 100 години по-късно, с появата на по-точни термометри, учени от Университета на Мериленд уточняват средната стойност – сега тя е с 0,2°C градуса по-висока - 36,8°C.

В днешно време за нормална се смята телесната температура от 35,2°C до 36,8° C градуса измерена под мишницата, от 36,4°C до 37,2°C градуса – под езика и от 36,2°C до 37,7°C градуса в ректума, обясняват терапевтите. В същото време в някои случаи е възможно температурата временно да е извън този диапазон. Привечер например телесната температура обикновено се доближава до или дори е равна на 37°C градуса.

Телесната температура варира в зависимост от активността ни (при висока активност, температурата може леко да се повиши) и от времето на деня. Нормалната дневна температурна се колебае от 0,5°C -0,7°C градуса. Когато заспите, всички процеси в тялото ви се забавят и телесната ви температура леко се понижава до 35°C -36°C градуса.

Защо температурата може да се променя?

Разпределението на телесната температура по кожата и вътрешните органи е индивидуално за всеки човек и зависи от зададените му: генетичната програма; особеностите на обмяната, метаболитните навици; работата на ендокринните жлези; вегетативната нервна система и др.

Именно поради това, ръцете на някои хора са винаги студени, а на други са горещи като фурна, дори през зимата.

"Факт е, че в нашия организъм има химически и механични причини за генериране или образуване на топлина. Първата е свързана с протичането на химичните процеси в организма, а втората - със съкращенията на мускулната тъкан", обясняват физиолозите. Казано по-просто, когато ни е студено и започнем да се движим активно, за да се стоплим, задействаме процеси във вътрешните си органи, които помагат да се повиши температурата до нормалната.

Излагането на топлина и студ, физическата активност, консумацията на пикантни храни и/или приемането на тежки храни предизвикват лека промяна в телесната температура за кратко време. Така вегетативната и ендокринната система реагират на външни дразнители. Лъжливото понижение на телесната температура е често срещано при възрастните хора. Това се дължи на факта, че интензивността на метаболитните процеси намалява с възрастта и се променя кръвоснабдяването на кожата. При това, обаче  температурата в устата и ректума остава нормална. Подобна е ситуацията и при пушачите: понижената температура може да се дължи на недостатъчно кръвоснабдяване на кожата. Освен това, ако измерите температурата в устата непосредствено след пушене на цигара, тя може да се повиши за кратко, докато температурата под мишницата може да спадне.

Консумацията на алкохол води до разширяване на съдовете на кожата и подкожната тъкан, а така също и до временно увеличаване топлоотдаването, което може временно да повиши телесната (кожната) температура. Друг фактор, влияещ върху температурата, е наднорменото тегло: при затлъстелите хора често се наблюдава нарушен метаболизъм и топлоотдаването, поради което температурата на кожата може да е по-ниска от реалната. При жените телесната температура варира леко в зависимост от фазата на менструалния цикъл: повишава се по време на овулация и спада след менструация. В този случай няма причина да се притеснявате. Хормоналните промени, свързани с бременността и раждането, също така могат да повлияят върху телесната температура.

Какво да правим, ако температурата ни е малко по-висока от нормалната за дълъг период от време?

37,1°C - 38°C градуса е така наречената субфебрилна температура. Тя може да продължи до две седмици след инфекция с втрисане. "При липса на други симптоми състоянието не изисква допълнително изследване или лечение. Много често простудните заболявания протичат в лека форма, а откриването на висока температура е случайна находка", уточняват терапевтите.

Но понякога температура от 37°C е сигнал да отидете на лекар: ако тя продължава достатъчно дълго без симптоми на настинка и такива подобни епизоди се повтарят. Субфебрилната температура се появява след ваксинации, травми или наранявания, натъртвания, претърпени операции, а така също и при паразитни заболявания, нарушения функцията на щитовидната жлеза, алергични заболявания, при хора с недостиг на желязо и анемия. Анемията например води до недостиг на кислород в тъканите, включително и в мозъка. В резултат се развива кислороден глад или недостиг на кислород, нарушава се обмяната на веществата, т.е. метаболитни и терморегулаторни нарушения в организма, като се повишава температурата.

По какво втрисането (треската) се различава от хипертермията?

Хипертермия (високата температура) и втрисането (треска) са понятия, свързани с повишаване на телесната температура, но не бива да се бъркат. Хипертермията обикновено се причинява от недостатъчно топлоотдаване (разсейване на топлината), например когато човек получи топлинен удар в жегата. Тя може да бъде причинено и от тежки физически упражнения, прием на лекарства, които намаляват изпотяването, прием на наркотици, употреба на лекарства, които влияят на централната нервна система (ЦНС), и др.          

Лечението на хипертермията се състои в бързо понижаване на телесната температура, фрикции (втриване) с гъба (хавлиена кърпа), натопена със студена вода (може и с малко оцет). Антипиретичните лекарства са безполезни в този случай. От друга страна, втрисането (треската) е повишаване на телесната температура, което се дължи на промени в центъра за терморегулация - хипоталамуса.

Когато бактерия или вирус навлезе в организма, се активира имунната система. В резултат на това в кръвния поток се отделят големи количества пирогени – вещества, които повишават телесната температура. Пирогените въздействат върху хипоталамуса, който променя температурния диапазон от 37°C до 39°C градуса. Това става чрез предаване на информация към съдовия център, който от своя страна предизвиква свиване на кръвоносните съдове, поради което се появяват студени тръпки и студени крака. По време на втрисане се наблюдава и повишено производство на топлина, поради разграждането на мастната тъкан и протеините, както и повишено производство на топлина в черния дроб.

Понякога за да се произведе по-бързо топлина по време на инфекция се включва механизма за треперене на мускулите. Всичко това става за защита, за да се предпазите - да унищожите инфекцията по-ефективно, тъй като по-високата телесна температура ускорява гибелта (смъртта) на микробите. Втрисането повишава и активността на клетките на имунната система – неутрофили и лимфоцити. Този начин на борба с инфекцията в много случаи ви помага да оцелеете. Разбира се, втрисането не е много приятно: освен че се чувстваме зле, тялото губи много течности и енергия, което може да бъде опасно за пациенти с нарушен кръвоток в сърцето и мозъчните съдове, както и за плода при бременни жени.

Необходимо ли е да се понижава високата температура?

Най-честата причина за втрисане (треска) е инфекцията. Ако се понася добре, температура от 38,9°C градуса не трябва да се превишава. Трябва да пиете повече течности, за да предотвратите дехидратацията, и да си почивате достатъчно. Също така трябва да избягвате да се увивате прекалено, за да ви е по-лесно да топлоотдавате. „Ако втрисането не се понася добре или температурата ви се повиши над 38,9°C градуса, се препоръчва да се вземе парацетамол (ацетаминофен, панадол), ибупрофен („Нурофен“) или аспирин (но, да не се използва от лица под 18 години). Важно е да се прочетат внимателно инструкциите за лекарството и да не се използват едновременно няколко продукта, съдържащи парацетамол (той може да бъде част от комбинирани лекарствени препарати, използвани при простудни заболявания)“ – съветват терапевтите.

 „Високата температура намалява активното размножаване на патогенните микроорганизми, като по този начин помага на имунната система да ги унищожи по-бързо. Въпреки това, ако пациентът има проблеми, например със сърдечно-съдовата система, които могат да се изострят от втрисането, е препоръчително да се вземе антипиретик дори при температура от 38°C“ – съветват физиолозите.

Погрешно е да се смята, че колкото по-бързо започнете да приемате лекарства за простуда, толкова по-бързо ще се възстановите. Това не е вярно: температурата е признак, който помага да се определи дали в организма има инфекция, а противовъзпалителните лекарства премахват симптомите, но не и самия проблем. Микробите остават в организма и когато няма какво да ги потисне (температурата е свалена от лекарството), на имунната система е много по-трудно да се справи с тях. Често срещан пример е, когато човек се почувства болен, вземе антипиретик и отиде на работа, вместо да остане няколко дни в къщи, да лежи в леглото и да пие повече течности – чайове, сокове, фрешове и т.н. …. В резултат на това имунната му система не получава помощта, на която се е надявала: температурата се понижава и енергията се изразходва за физическа и умствена работа, вместо за борба с инфекцията. В този случай, възпалителният процес може да премине в латентен (скрит) стадий (без симптоми), заболяването се забавя и се повишава рискът от усложнения. 

Кога трябва да повикаме линейка?

Помощта на лекаря е необходима, когато температурата не спада под 39°C градуса след многократен прием на антипиретични лекарства или продължава повече от три дни (това допринася за разрушаване на протеиновата /белтъчната/ структура на организма, което може да доведе до усложнения и необратими последици).

Температура над 41°C градуса е животозастрашаваща и изисква спешна медицинска помощ. Бърза помощ трябва да се извика и ако втрисането е съчетана със силно главоболие, задух, затруднено дишане, хрипове, объркване, халюцинации, чувство за натиск в гърдите, учестено сърцебиене, болки в корема, повръщане, хемоптиза (отхрачване на малко кръв от дихателните пътища), кръв в изпражненията.

Какво става, ако температурата е по-ниска от нормалната?

Ниската температура (под 35,2°C градуса) може да бъде причинена от преохлаждане (хипотермия), интоксикация или проблеми с ендокринната система. За да се определи точната причина, е необходим медицински преглед.

Често телесната температура е ниска в продължение на няколко дни, особено след преболедувана инфекция, като това се нарича астенична следа. „Това е сигнал, че организмът се е справил с инфекцията, но все още е слаб и има риск да се разболее отново (има много инфекции, които по-лесно атакуват отслабения организъм). Така че, след като излезете от болничния, е по-добре да се включите плавно, било то работа, пътуване, обучение и т.н.“ – коментират физиолозите.

Какъв е правилният начин за измерване на температурата?

Живачните, спиртните и електронните термометри са подходящи за измерване на телесната температура. Между тях няма съществена разлика в точността. Често срещана грешка при измерване на температурата с електронен термометър е, че не държите термометъра достатъчно дълго. Ако погледнете цифрите веднага след чуването на първия звуковия сигнал (снемате електронния термометър едва след спиране на звуковия сигнал), показанието е по-ниско от реалното – и имате чувството, че електронните термометри са неточни.

Обикновено е най-лесно да измерите температурата си под мишницата. За целта избършете подмишницата си със суха кърпа, поставете върха на термометъра подмишечната ямка, притиснете ръката си плътно към тялото и запазете това положение до приключване на измерването (максимум от пет до десет минути). Преди да измерите температурата си, не се занимавайте със спорт, не пушете, не пийте горещи или студени напитки, и не извършвайте други физически дейности. Температурата също може да бъде измерена и в устата (под езика, при затворена уста) или в ануса. Тези методи обикновено са подходящи за малки деца, но е по-безопасно да се използва пластмасов електронен термометър, тъй като стъкленият термометър може да бъде травмиращ. За кърмачетата има термометри като биберони. 

Към настоящия момент съществува и друга, изцяло българска уникална разработка за идентифициране в реално време, проследяване и отчитане във всяка секунда у дома, през работните или учебните 24 часа в денонощието на телесната ви температура.  Вашата температура става видима от всички учащи се, държавни, общински и частни служители в каквито и да са помещения от всеки, който е покрай вас.

Чрез този метод не се изискват каквито и да са секрети от човек, както и не се уврежда здравето на тествания пациент, но е факт, че всеки с повишена температура (от 37° C или 98,7° F) или (37,5° C или 99,5° F) се проследява в реално учебно или работно време и незабавно се поканва и се насочва към лекар за преглед и установяване на здравословното му състояние.

Цената на този тест е нищожно малка, поради факта, че разходите за всеки учащ се или работещ за седмица са под 1 (един) лев.




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. mastino - Извинете ме!
25.10.2021 21:48
Не бях сигурен дали ще се изписва температурата от 36,8° C правилно и затова след цифрите съм писал градуси.
Моля, да ме извините!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mastino
Категория: Новини
Прочетен: 361586
Постинги: 194
Коментари: 583
Гласове: 269
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930