Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.08.2022 19:48 - Дали приема на анаболи не води до рак и/или автоимунни заболявания?
Автор: mastino Категория: Новини   
Прочетен: 1499 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 19.08.2022 21:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Анаболите (анаболните стероиди) са химически съединения с хормонален и нехормонален характер. Хормоналните анаболи често се използват от спортистите за поддържане и изграждане на мускулна маса. Към тези анаболи се отнасят метандростенол, станозолол, болденон и метенолон.

 Анаболните стероиди са в забранителния списък на Световната антидопингова агенция.

На пръв поглед анаболите могат да изглеждат полезни. Те повишават апетита, ускоряват регенеративните процеси и увеличават телесното тегло, както и стимулират протеиновия метаболизъм.

През 1865 г., спортистите започват да използват анаболи (преди това анаболи са били давани само на състезателните коне). Още през 1866 г. е регистриран първият смъртен случай по време на състезание. Оттогава насам броят на жертвите на анаболи непрекъснато нараства.

Основната опасност от приема на анаболни лекарства е, че страничните ефекти от приема им не се забелязват веднага. Тъй като анаболните препарати са базирани на андроген (мъжки полов хормон), либидото на мъжете с течение на времето намалява и се развиват тумори на простатата. При жените се нарушава работата на женските хормони, като те се заменят с мъжки. Такива жени, не могат да създават потомство, като се развиват вторични полови признаци - загрубява гласа им и им прораства брада. От страна на храносмилателната система също започват опасни промени. Наблюдават се лошо храносмилане, гадене и повръщане. Анаболните лекарства засягат практически всички органи.          

Ако се приемат, се наблюдават хипертония, учестено сърцебиене, понижено настроение, агресивност, нарушения на черния дроб и панкреаса. Мускулите растат бързо, докато хрущялите и връзките им не могат да се справят с това. Това води до увеличаване на травмите и чести разкъсвания и разтягане на сухожилията. Анаболите също така ускоряват развитието на злокачествени тумори. Спортистите, които приемат тези лекарства, често страдат от акне, оплакват се от главоболие, косопад и спадане на имунитета.      

При проучване на смъртните случаи сред спортисти, приемащи анаболни препарати, средната възраст на починалите спортисти е бил 18 години. И най-често умирали от рак на черния дроб.

Например Николай Шило, европейският шампион по културизъм, умира на 26-годишна възраст от обикновена драскотина, тъй като имунитетът му е толкова отслабен. Участникът в конкурса "Мистър Олимпия" Мохамед Беназиз почина от запушване на кръвоносен съд. През 1994 г. г-н Америка Денис Нюман, 25-годишен спортист, се разболява от рак на кръвта.

Трудно е да се опишат всички щети, които може да причини приемът на анаболи. Най-добре е никога да не стъпвате по този хлъзгав път.

Фактът, че стероидните хормони участват в развитието на ракови заболявания на различни органи, е известен отдавна и всяка година се появяват все повече публикации по този въпрос. На естрогените се обръща особено внимание, тъй като те значително увеличават риска от рак на гърдата и ендометриума. Те също така имат отношение към възникването на рака на яйчниците. Тестостеронът увеличава риска от рак на простатата. Кортизолът, хормонът на стреса, е рисков фактор за редица злокачествени заболявания. Анаболите могат да провокират рак на бъбреците, белите дробове и тестисите.      

Други видове хормони, които не са от класа на стероидните хормони, също са причастни към възникването на рака. Така например високите нива на инсулин са свързани с рак на червата, панкреаса, бъбреците и матката. Инсулиноподобните растежни фактори (или хормоните на растежа) участват в процеса за образуването на рак на простатата, гърдата и червата. Въпреки че връзката между пролактина и появата на рак на гърдата е спорна и много учени я отричат, ракът на белия дроб, бъбреците, дебелото черво и яйчниците често се придружава от повишени нива на пролактин, а влиянието на пролактина върху появата на рак в други органи все още предстои да бъде проучено.    

Без изключение всички хормони, произвеждани в човешкото тяло, играят важна положителна роля, като изпълняват определена функция. Въпреки това всички хормони, с изключение на алдостерона, могат да предизвикат раков (злокачествен) процес като самостоятелни канцерогени или в комбинация с други вещества. И ако съществува връзка между стероидните хормони и появата на различни видове новообразувания, няма как да не признаем такава връзка между прогестерона, предшественика на всички стероидни хормони, и раковия процес.    

В групата на хормонозависимите тумори на яйчниците, тестисите, ендометриума, простатата, гърдата, щитовидната жлеза и остеосаркома влияят ендогенните и екзогенните полови хормони, и прогестерона играе важна роля, като стимулира растежа на раковите клетки.

Друга тема, която не е за подценяване е, че прилагането на всякакви хормонални препарати (независимо дали са на химическа основа или са с биологичен произход) върху хората, независимо от причината, води в повечето случаи до автоимунни процеси в приемащите ги.

Най-съвременният начин за прилагането на хормонално лечение при пациенти, е стимулиране на човешкия организъм самичък да си произведе необходимите му собствени биологично активни хормони.




Гласувай:
3


Вълнообразно


1. kolevdobri - Това не е храна...
20.08.2022 18:38
...и не трябва да се приема. Няма нищо естествено в тези изкуственяци и те не подлежат на асимилация с положителни последици за организма, в дълъг период от време. Форсират естествени процеси и след това - "чао".
цитирай
2. radostinalassa - Като се приемат хормони...
25.08.2022 16:30
организмът престава да ги произвежда. Това не е на добро.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mastino
Категория: Новини
Прочетен: 352378
Постинги: 194
Коментари: 583
Гласове: 269
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031