Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
22.05.2022 17:19 - Как Европа бе тласната към икономическо самоубийство
Автор: worldissue Категория: Политика   
Прочетен: 602 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 22.05.2022 17:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

www.moonofalabama.org

С активната помощ на европейските „лидери” САЩ успешно разрушават Европа.

Както писа в началото на февруари Майкъл Хъдсън, професор по икономика в университета на Мисури, преди интервенцията на Русия в Украйна:

Америка повече не разполага с финансовата сила и привидно хроничния търговски и балансов излишък, които й позволиха да наложи световните търговски и инвестиционни правила в периода 1944-45г. Американската доминация е заплашена от това, че Китай, Русия и макиндеровата Евразия предлагат по-добри търговски и инвестиционни възможности от САЩ, които все по-отчаяно искат от своите натовски и други съюзници да правят жертви в техен интерес.

Най-яркия пример е стремежа на САЩ да попречат на Германия да даде ход на проекта Северен поток-2, доставящ руски газ, необходим за предстоящия отоплителен сезон. Ангела Меркел се съгласи с Доналд Тръмп да изхарчи 1 милиард долара за построяването на нов терминал за втечнен газ, който да я направи по-зависима от скъпия американски газ. Този план бе отменен след като на изборите в двете страни победиха други кандидати. Но Германия няма възможност да използва друг газ вместо руския за отопление на домакинствата и офисните сгради (или пък производството на торове).   

На щатските дипломати им остава само един начин да блокират европейските енергийни покупки – да принудят Русия да използва военна сила, а след това да заявят, че ответните действия срещу нея са по-важни от всякакви чисто национални икономически интереси. Както Виктория Нуланд, един от ястребите в кабинета на Байдън, обясняваше в брифинг на Държавния департамент на 27 януари: „Ако Русия по някакъв начин нахлуе в Украйна, Северен поток-2 няма да тръгне”. Проблемът е в това как да се създаде подходящ инцидент с помощта на който Русия да бъде представена като агресор.

В средата на февруари наблюдателите на ОССЕ отбелязаха, че артилерийските обстрели срещу Донбас, извършвани от украинската армия, са се увеличили от няколко до 2000 експлозии дневно. Русия реагира срещу тази подготовка за настъпление, признавайки двете донбаски републики, след което подписа с тях споразумения за отбрана и в крайна сметка им дойде на помощ.

Скоро след започването на руската военна операция проф. Хъдсън доразви по-рано изказаното си мнение:

Опитите Русия да бъде подтикната към действие чрез усилването на украинското антируско етническо насилие, извършвано от украинските неонацисти, има за цел да създаде условията за финална геополитическа битка. Тя идва в отговор на страха на американците, че САЩ губят икономическия и политически контрол над съюзниците си в НАТО и сателитите си в доларовата валутна зона, тъй като тези страни виждат възможност да спечелят повече чрез усилване на търговските и инвестиционни връзки с Китай и Русия.   
...
Както обясни самият президент Байдън, сегашната военна ескалация („Дразненето на Мечката”) всъщност не се отнася към самата Украйна. Байдън изначално обеща, че щатските войски няма да се намесват. Но в продължение на повече от година той изискваше от Германия да спре Северен поток-2, така че немската индустрия и домакинства да не получават евтин руски газ, а да купуват синьото гориво на много по-висока цена от САЩ.   
...

Най-отчетливата стратегическа цел за САЩ, скрита в конфронтацията между НАТО и Русия, е покачването на цените на нефта и газа. Наред с печалбата и ръста на фондовата борса, които отчитат щатските компании, повишените цени на енергията ще ослабят значително икономиката на Германия.  

В началото на април проф. Хъдсън направи нов обзор на ситуацията:

Вече е ясно, че новата Студена война е била планирана преди повече от година и сериозно ударение в нея се поставя върху стратегията за блокиране на Северен поток-2 от страна на САЩ като част от стремежа да се попречи на Западна Европа (НАТО) да получи икономически ползи от взаимната търговия с Русия и Китай.  
...

В този смисъл украинската артилерия започна да обстрелва все по-интензивно рускоговорящите Донецк и Луганск, а когато и това не накара Русия да се намеси, миналия февруари бил съставен план да се провокира сериозен сблъсък – мощна украинска атака, планирана от американски военни съветници и снабдена с оръжие от НАТО.   
...

Европейската търговия и инвестиции – преди войната и последвалите санкции – предполагаше достигането на взаимен просперитет за Германия, Франция и другите членки на НАТО от една страна и Русия и Китай от друга. Русия предлагаше изобилие от енергийни ресурси на добра цена, които щяха да се увеличат още повече след пускането на Северен поток-2. Европа щеше да заработи валута за покриване на увеличилата се вносна търговия, изнасяйки повече индустриална продукция за Русия и влагайки капитал във възстановяването на руската икономика чрез немските автопроизводители, авиостроители и финансовото инвестиране. Тези взаимни инвестиции и търговия сега са прекратени за години напред, имайки предвид факта, че НАТО конфискува руските валутни резерви, деноминирани в евро и британски лири.

Европейския отговор на щатската прокси-война срещу Русия се основаваше на подстрекавано от медиите истерично морализаторство или по-скоро морализаторска истерия. Това поведение нито е рационално, нито е реалистично.     

Европейските „лидери” решиха, че икономическото самоубийство на Европа е най-удачния начин да покажат на Русия, че Брюксел е силно раздразнен. Глупавите национални правителства, включително германското, последваха същата програма. Ако те продължат в същия дух, резултатът ще е пълната деиндустриализация на западна Европа.   

По думите на един сериозен наблюдател:

Днес виждаме, че, изхождайки от чисто политически подбуди, движени от лични амбиции и под натиска на американския им началник, европейските страни налагат все повече санкции върху нефта и газа, което води до още повече инфлация. Вместо да признаят собствените си грешки, те търсят кого другиго да обвинят.
...


Човек остава с впечатлението, че западните политици и икономисти просто са забравили основните икономически закони или просто предпочитат да ги игнорират.
...


Отказът от руските енергоресурси означава, че Европа системно и в дългосрочен план ще стане най-скъпия регион в света по отношение на стойността на използваната енергия. Да, цените ще растат и ресурсите ще нивелират тези ценови скокове, но това няма да промени осезаемо положението. Някои експерти казват, че това значително, а може би и безвъзвратно, ще намали конкурентноспособността на голяма част от европейската индустрия, която и без това вече губи спрямо фирми от другите части на света. Сега тези процеси със сигурност ще наберат скорост. Очевидно е, че възможностите за икономическа активност и подобрения ще се изплъзнат от Европа и ще се насочат към други региони, също както и руските енергийни ресурси.      

„Това икономическо ауто-да-фе… самоубийство, разбира се, е вътрешна работа на европейските страни.

… Безотговорните действия на нашите партньори – а те са именно такива – предизвикаха де факто ръст в приходите на руския нефтен и газов сектор в допълнение към щетите за европейската икономика.

… Разбирайки какви стъпки ще предприеме Западът в близко бъдеще, ние трябва да направим изводи предварително и да действаме инициативно, превръщайки бездумните хаотични стъпки на някои наши партньори в преимущество, което да е от полза за нашата страна. По принцип ние не трябва да се надяваме, че те постоянно ще грешат. Ние просто трябва да действаме изхождайки от конкретната реалност, в която се намираме, както и казах. (В. Путин, 17 май 2022, Москва)”

 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: worldissue
Категория: Политика
Прочетен: 3213815
Постинги: 1118
Коментари: 1737
Гласове: 1754
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031