Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2019 16:53 - 32 от НЕРЕШЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ в началото на ТРЕТОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ
Автор: mastino Категория: Новини   
Прочетен: 487 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.02.2019 16:57

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Ето кои са основните 32(тридесет и два) от НЕРЕШЕНИТЕ ПРОБЛЕМИ в началото на ТРЕТОТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ, които не интересуват политиците, държавниците, учените ни от БАН, а най-малко гражданите данъкоплатци на Република България:

1.     Какво наистина или в действителност съществува?

2.     Какво е мястото на природата (физическото битие, материята) и духа (идеалното битие, съзнанието) във Вселената (т.н. "Основен въпрос на философията" според Маркс)?

3.     Съществуват ли универсални закони или тяхното универсално ограничение (свобода)?

4.     Какво е това времето (включително дали е атрибут на материал или идеално вещество)?

5.     Проблемът на съотношението между действителното и потенциалното битие.

6.     Какво е отношението ни към съществуващото битие?

7.     Проблемът за състоянието на виртуалната реалност и "възможните светове" във връзка с реалността и действителността.

8.     Какво в битието е основното (веществото или субстанцията) и това, което е известно само като негово свойство (акцеденция - несъщественото, изменчивото, случайното свойство)?

9.     Существува ли и, ако има такава, как съществува метафизично ниво на битието ("На какво мога да се надявам?", Третият основен въпрос на философията според Кант)?

10.                      Съществува ли и, ако съществува, то как съществува движението (развитие, покой)?

11.                      Съществува ли и, ако съществува, как съществува възникването и унищожението?

12.                      Съществува ли небитието по принцип (в една или друга форма)?

13.                      Каква е това материята и има ли ограничение за нейното деление?

14.                      Има ли общ ред на битието (рационално ли е устроена действителността)?

15.                      Какви са границите и възможностите на нашите знания ("Какво мога да знам", първият основен фундаментален въпрос на философията според Кант)?

16.                      Какво знание е истинско и как може да се установи това? Проблемът на връзката между съдържанието на мисленето и реалността, както и връзката между мисленето и езика. Как принципно се различават знанието, мъдростта и информацията?

17.                      Каква е това философия (основният въпрос на философията в съответствие с някои концепции за съвременната философия)?

18.                      Какви методи на познаване за реалността са най-ефективните и адекватни на сегашното ниво на познание за реалността и действителността?

19.                      Какви са опознавателните стандарти (основни понятия и категории, закони и методи за изследване) на различни науки и други форми на култура? Как да различаваме науката от псевдонауката и прото-научното знание? Дали научното знание е истинско или то е производството на полезни фикции?

20.                      Какъв е систематичният характер на познанието (какви елементи на познанието съществуват и как се отнасят, преди всичко как се съпоставят рационалното и сетивното/ чувственото/ познание)?

21.                      Каква е истинската същност на интуицията (включително съществува ли рационалната интуиция)?

22.                      Защо и всички ли закони на природните науки могат да бъдат изразени с голяма точност и прецизност чрез математическите формули? (Математическа вселена)

23.                      Дали описанието на пространството и времето е съвместимо в квантовата механика, в специалната и общата теория за относителността и хуманитарните науки?

24.                      Проблема на телеологията (идеалистическо учение, според което всичко в света е целесъобразно) във философията на биологията.

25.                      Какъв е истинският смисъл на моето съществуване и как трябва да го намеря или да го осъществя ("Какво трябва да направя?". Вторият основен въпрос на философията на Кант: "Струва ли си или не, да бъде живян животът", основният въпрос на философията за Камю)?

26.                      Какво е това – човекът (основният въпрос на философията по Кант, към който се отнасят трите фундаментални въпроса, които той избра)? Какви са неговите съществени (материални и духовни) признаци във взаимоотношенията му? Как възниква човека (и неговите признаци) в онтогенезата (развитието на индивида от оплодената яйцеклетка /спора, зародиш/ до неговата смърт) и филогенезата (схемата за произхода и еволюцията на организмите)?

27.                      Какво е "човечността" (хуманността) и какво трябва да бъде ценностното отношение към нея (утвърждаване или отхвърляне)?

28.                      Как да преодолеем отрицателните фактори на влиянието на съвременната цивилизация върху човешкото съществуване (отчуждение, самота, дехуманизация)?

29.                      Какви социални ценности и структури се явяват най-важни за човешкото съществуване?

30.                      Какви са положителните възможности за развитието на човека като социално същество в съвременното общество? Какво е въздействието на съвременните технологии върху човешката природа?

31.                      Какви са положителните и отрицателните възможности за бъдещото развитие на обществото по отношение на способността на човек да се адаптира към тези промени (основният въпрос за социално-физиологичната футурология)?

32.                      Какъв е смисълът на историята (основният въпрос на философията на историята)? Какво означава в днешно време съвременността (пост съвременността)? Какво трябва да бъде отношението на човека към историята (ценността на "преждевременността" в съответствие духа на епохата)?

Горното не е написано и не касае братята ни "Роми", както и този, който не желае да разсъждава по тези въпроси !!!




Гласувай:
2



1. kolevdobri - Хвърляш аудиторията в картофите...
11.02.2019 13:49
Давай по-простичко. Това е висока топка за елитна, подбрана аудитория. Ако това е целта, на прав път си. В противен случай обаче, по-добре е да си задаваме един обикновен въпрос всеки ден сутрин и вечер. Сутринта - какво добро ще направя днес за себе си, за близките си и за обществото като цяло. Вечерта - какво добро направих днес за себе си, за близките си и за обществото.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: mastino
Категория: Новини
Прочетен: 363353
Постинги: 195
Коментари: 585
Гласове: 271
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930